Douane taal, helder uitgelegd

Douane en logistiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Althans, als het om import- of exportzendingen gaat. Douane kent veel regelgeving, nummers, lijsten en wetten. Het is dan ook onmogelijk om alles van douaneregelgeving af te weten. Een douane-expediteur, is gespecialiseerd in douaneaangelegenheden. Dit zijn zogeheten AEO-gecertificeerde, logistieke dienstverleners. TBB Express werkt hierbij samen met Gaston Schul. Om de complexe, uitgebreide materie duidelijk en begrijpelijk te maken, is deze douane-kennisbank ontwikkeld.

AOE Status

AEO staat voor Authorised Economic Operator. Het AEO is een douane- en veiligheidscertificaat welke gebruikt wordt binnen de EU en wordt verleend door de douane-autoriteiten. Om de status van Authorised Economic Operator te verkrijgen, moet aan verschillende veiligheidscriteria worden voldaan. Deze criteria zijn gebaseerd op het communautair douanewetboek en de bijpassende toepassingsverordeningen.

Het AEO-certificaat biedt vele voordelen in het internationale handelsverkeer. Zo worden AEO-gecertificeerde bedrijven minder streng gecontroleerd bij grensoverschrijdende handel, waardoor vertragingen aan de grenzen worden voorkomen. Ook krijgt een AEO-gecertificeerd bedrijf voorrang bij controles en worden goederen en documenten minder vaak aan een inspecties onderworpen. Bovendien mag aangeven op welke locatie de goederen worden gecontroleerd.

TBB werkt samen met Gaston Schul, die al bijna 15 jaar AEO- gecertificeerd is. Dit houdt in dat goederen eenvoudiger door een douanecontrole komen en het logistieke proces voorspoedig verloopt wanneer u uw internationale zendingen bij TBB Express onderbrengt. De AEO-status geldt in de gehele EU. In andere EU-landen heeft u dus ook een voordeel.

ATA carnet

ATA carnet is een internationaal douanedocument dat gebruikt wordt bij tijdelijke uitvoer van goederen buiten de EU. Dit betreffen goederen die tijdelijk uitgevoerd worden buiten de EU zoals beurs- en tentoonstellingsmateriaal of gereedschappen. Voorwaarde is dat de goederen beroepsmatig worden ingezet, dus geen privé.

Met het gebruik van een ATA carnet worden geen btw, invoerrechten of borgsommen geheven. Bovendien vereenvoudigt het douaneprocedures, aangezien er slechts 1 document (ATA carnet) benodigd is. Met een ATA carnet kunnen betreffende goederen voor een periode van 1 jaar onbeperkt in-, uit- en doorgevoerd worden. Het carnet is uitsluitend geldig in landen die aangesloten zijn bij de ATA conventie.

Het ATA carnet kan aangevraagd worden bij de Kamer van Koophandel (KvK) en bevat een aantal strookjes waar de douanes stempels op zetten. Dit gebeurt bij uitvoer en invoer en wederuitvoer en wederinvoer van goederen. Nadat het ATA carnet gebruikt is dient het worden teruggestuurd naar de KvK. KvK moet kunnen aantonen dat de goederen weer terug ingevoerd zijn.

BTI

BTI staat voor Bindende Tarief Inlichting. DE BTI is een afspraak tussen verlader en de douane over de goederencode die de douane toepast. Deze code is gebaseerd op een door de Europese Unie samengestelde Gecombineerde Nomenclatuur. In de Bindende Tarief Inlichting wordt de afspraak tussen verlader en de douane vastgelegd.

Als een belanghebbende wil weten welke goederencode van de douanenomenclatuur van toepassing is op goederen die hij wil in- of uitvoeren, kan hij de douaneautoriteiten vragen die goederencode op te geven. De douane zoekt die dan voor hem uit en geeft een Bindende Tarief Inlichting. In de BTI is tevens vermeld dat de rechthebbende de mogelijkheid heeft om bezwaar te maken tegen de afgegeven BTI.

De Europese Commissie neemt alle door de douaneautoriteiten afgegeven BTI's op in een databank. Deze autoriteiten kunnen de BTI’s in de databank raadplegen. Op de website van de Europese Commissie is, voor het publiek toegankelijke, informatie over de BTI’s opgenomen. Een BTI geldt voor een periode van 3 jaar.

Directe Vertegenwoordiging

Vertegenwoordiging is mogelijk bij alle douaneformaliteiten en -handelingen.

Bijvoorbeeld:

·   bij het doen van aangiften;

·   bij het aanvragen van vergunningen;

·   in bezwaar- en beroepsprocedures;

·   bij een verzoek om terugbetaling;

·   bij het vragen van uitstel.

 

Bij het doen van de douaneaangifte kan ervoor worden gekozen om de aangifte zelf te doen of uit te besteden aan een vertegenwoordiger. Er zijn verschillende soorten vertegenwoordiging en er zijn verschillen tussen directe en indirecte vertegenwoordiging.

Wanneer er sprake is van vertegenwoordiging zijn er altijd twee partijen bij betrokken. Deze twee partijen zijn de vertegenwoordigde en de vertegenwoordiger. De vertegenwoordigde is degene die alle zeggenschap over de goederen heeft. De vertegenwoordigde geeft de opdracht aan de vertegenwoordiger. De vertegenwoordiger is de douane-expediteur. Deze samenwerking moet worden genoemd in een overeenkomst of machtiging.

 

Directe vertegenwoordiging
Bij directe vertegenwoordiging verzorgt de douane-expediteur een douaneaangifte in naam van de vertegenwoordigde en voor rekening van de vertegenwoordigde. Ook wordt de vertegenwoordigde aansprakelijk gesteld voor de aangifte. Directe vertegenwoordiging is zowel voor import als export mogelijk in Nederland.

 

Indirecte vertegenwoordiging
Bij indirecte vertegenwoordiging dient een douane-expediteur een aangifte in zijn eigen naam maar voorrekening van de vertegenwoordigde. Bij indirecte vertegenwoordiging is de douane-expediteur (mede)aansprakelijk voor de douaneaangifte.

Douane entrepot

Niet-communautaire goederen die vanuit een derde land (niet-Unie goederen) binnen de EU gebracht worden, kunnen worden opgeslagen onder douanetoezicht. Bij opslag onder douaneverband hoeven de rechten bij invoer, BTW (en andere belastingen) nog niet te worden betaald. Deze goederen mogen voor onbepaalde tijd worden opgeslagen tot het moment dat de goederen worden geplaatst onder een volgende douane-regeling, worden vernietigd of het douanegebied van de Unie verlaten. 

Douane-expediteur

Een douane-expediteur draagt zorg voor alle douaneformaliteiten bij de in- en uitvoer van goederen van/naar buiten de EU in opdracht van de verlader (verzender van de goederen). Een douane-expediteur beschikt over een vergunning om deze aangiftes uit te voeren in opdracht van derden. TBB Express werkt samen met een eigen AEO-gecertificeerde douane-expediteur met specialisten en ruime expertise.

EORI nummer

Elk bedrijf uit de EU dat internationaal zaken doet en douanehandelingen uitvoert, gebruikt een EORI-nummer. EORI staat voor Economic Operators Registration and Identification. Een bedrijf is verplicht het EORI-nummer bij alle douanehandelingen te (laten) gebruiken als identificatienummer in de gegevensuitwisseling met de Nederlandse Douane.

Met het EORI-nummer worden marktdeelnemers door de Douane in alle lidstaten op dezelfde manier geïdentificeerd. Dit levert voor zowel die marktdeelnemers als voor de Douane efficiency-voordelen op. Het EORI-nummer wordt toegekend door de lidstaat waar de marktdeelnemer gevestigd is. Een EORI-nummer afgegeven in 1 van de lidstaten is geldig in alle lidstaten. De Nederlandse Douane informeert alle marktdeelnemers die een Nederlands EORI-nummer krijgen schriftelijk over dit nummer. EORI-nummers worden alleen afgegeven aan een juridische eenheid.

Het controleren en opzoeken van een EORI-nummer kan in de EORI databank van de EU. 

EUR.1 document

Het EUR.1-certificaat is een douane document waarmee je in het land van bestemming een verlaging of vrijstelling op het invoerrecht kunt krijgen wanneer je kunt aantonen dat de producten in EU zijn geproduceerd.
De Europese Unie heeft met een aantal landen handelsakkoorden afgesloten om de handel tussen de deelnemende landen of groepen landen te bevorderen. Door deze handelsakkoorden kan de importeur gebruik maken van preferentieel recht. Dat wil zeggen dat de importeur verlaging of vrijstelling van invoerrechten krijgt. Voorwaarde is dat de goederen van preferentiële oorsprong moeten zijn (ofwel van oorsprong uit een begunstigd land). Dit kun je aantonen door middel van een EUR.1 certificaat. In Nederland wordt een Eur1 document afgegeven door de KvK.

 

Een Eur1 document is niet van rechtswege verplicht, zoals bijvoorbeeld een uitvoeraangifte. De aanvraag van een Eur1 document dient altijd gedaan te worden door de exporteur. Wil een importeur het voordeel genieten van verlaging of vrijstelling van invoerrecht, dan moet er bij een waarde hoger dan €6000,- een EUR.1 verplicht worden bijgevoegd. Wanneer de waarde lager is, is een oorsprongsverklaring op de factuur voldoende.
Wanneer u producent of handelaar bent kunt u een Eur1 document aanvragen.

- Voor een producent: U moet aantonen dat de producten voldoen aan de handelsovereenkomsten van het exportland.

- Voor een handelaar: U moet een leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong aanvragen bij uw leverancier.

HS code

Een HS-code (Harmonized System code) is een code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. Ieder product kent een andere HS-code. De HS-code (in Nederland ook bekend als GS-code, GS staat voor Geharmoniseerd Systeem) van een product bestaat in de basis uit 6 cijfers. Binnen de EU kennen we 8-cijferige codes voor goederen die je uitvoert uit de EU (HS-codes aangevuld met 2 cijfers). Bij invoer van goederen in de EU heb je 10-cijferige codes nodig (HS-codes aangevuld met 4 cijfers). Deze codes noemen we ook wel goederencodes. Bijna alle landen in de wereld gebruiken dezelfde HS-codes voor producten.

 

HS-code douane

Wanneer een bestelling vanuit een land buiten de Europese Unie Nederland of België in komt zal deze moeten worden gecontroleerd door de douane. De douane leest aan de HS-code (Harmonized System code) af om wat voor soort goederen het gaat. Deze code wordt gebruikt om zo de hoogte van de invoerrechten te kunnen bepalen. De HS-code wordt altijd op de douanefactuur vermeld waardoor ze gelijk bij aankomst kunnen zien om wat voor soort goederen het gaat en zullen er geen onduidelijkheden ontstaan. Doordat het voor alle partijen gelijk duidelijk is om wat voor soort goederen het gaat en dus de kans op vertraging zal afnemen, is het zeer aan te raden om te gaan werken met HS-codes. De invoerrechten worden betaald door de ontvanger van het goederen.

 

HS-code bepalen

Om uw HS-code te zoeken kunt u het gebruikstarief raadplegen. In deze bron kunt u uw eigen HS- code zoeken die bij uw product past. Elke productgroep heeft zijn eigen HS-code lijst waar u de code kunt vinden. Zoals boven aangegeven is de HS-code voor import noodzakelijk. Wanneer u de HS-code heeft bij het juiste product weet u ook gelijk de hoogte van de invoerrechten.

Inklaring

Een inklaring is het vervullen van de nodige douaneformaliteiten om invoergoederen in het vrije verkeer te brengen, om ze onder een andere douaneregeling te plaatsen of om goederen uit te voeren.

Goederen die van buiten de Europese Unie worden ingevoerd, moeten worden ingeklaard. Douane inklaring betekent dat de importeur over de geïmporteerde goederen eventuele invoerrechten, heffingen en BTW moet afdragen.

Voor het verzorgen van een douane inklaring zijn in de regel de volgende documenten benodigd:

BL of vrachtbrief
Handelsfactuur (in bepaalde gevallen een pro-forma factuur)
Certificaat van oorsprong (voor goederen van buiten de EU)
EUR1 en factuurverklaring.
Goederen die in Nederland binnenkomen, maar bestemd zijn voor een andere bestemming binnen de EU, worden vervoerd onder douanetoezicht: transit. Deze goederen worden vervoerd, terwijl de inklaring later plaatsvindt; ze blijven tot aan de definitieve invoeraangifte (of wederuitvoer uit de EU) onder toezicht van de douane.

Wat zijn inklaringskosten?
U betaalt inklaringskosten als het product door jouw bestelling van buiten de Europese Unie (EU) naar Nederland komt. Bijvoorbeeld uit landen als de Verenigde Staten, Japan of China. Heeft u een product besteld dat bijvoorbeeld uit Frankrijk naar Nederland moet komen? Dan hoeft er geen douaneaangifte te worden gedaan. Alle landen van de EU vormen namelijk één douane-unie, zodat onderling vervoer voor de douane vrijwel hetzelfde is als vervoer binnen één land. Overigens bent u niet altijd degene die de inklaringskosten betaalt. Er zijn ook bedrijven die de inklaringskosten voor u als klant betalen of deze kosten al in de prijs van het product hebben verwerkt.

De inklaringskosten zijn afhankelijk van:

het soort product dat je hebt besteld en de waarde daarvan
de hoogte van de invoerrechten
de hoogte van de omzetbelasting (BTW)
de hoogte van eventuele accijnzen (zoals voor alcohol of tabak)
de kosten die het bedrijf dat jouw product bezorgt rekent voor de douaneaangifte
Heeft u veel goederen te importeren, dan wordt de douane inklaring al snel een tijdrovende klus.

Met onze specialistische kennis en samenwerking met een AOE douaneagent zijn we in staat oplossingen te bieden voor al uw douaneverplichtingen die aansluiten bij uw logistieke proces. De expertise van TBB Express garandeert flexibiliteit en betrouwbaarheid.

Inklaringskosten Engeland / Verenigd Koninkrijk
Aangezien Engeland uit de EU is gestapt zijn daar de regels hetzelfde als wanneer je iets bestelt buiten de EU, zoals Amerika of China. Naast de extra BTW en invoerrechten, zijn er ook extra kosten voor pakketbezorging. Door de Brexit waarschuwt de douane ook dat sommige producten nu niet meer ingevoerd mogen worden. Denk daarbij aan nepartikelen, etenswaar, medicijnen, kunst en antiek.

 

Dit geldt overigens ook als landen zoals Zwitserland, Noorwegen en Liechtenstein.

Invoerrechten

Invoerrechten (douanerechten) zijn indirecte belastingen die geheven worden op goederen die worden ingevoerd uit een land van buiten de EU. Deze belastingen zijn ingevoerd door overheden om hun eigen markt te beschermen tegen (goedkopere) buitenlandse producten en concurrenten; een opgeworpen handelsdrempel teneinde binnenlandse handel te beschermen.  

Deze invoerrechten worden geheven op basis van statistiek-code, het land van oorsprong en de statistische waarde. Veelal dient bovenop deze invoerrechten BTW te worden betaald.

De personen of bedrijven die de zending ontvangen zijn wettelijk verplicht de invoerrechten te betalen, tenzij de verzender in de verkoopovereenkomst ermee akkoord gaat deze kosten te betalen.

T2 document

Een T2 document is douane document dat wordt gebruikt als transit document voor zendingen binnen de EU naar/door 1 van de zogenaamde EVA landen (Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland) en de UK. Doordat de EVA-landen wel in Europa liggen maar niet aangesloten zijn bij de EU zou je normaal gesproken erg lang moeten wachten omdat er een EU grens is.

 

Voordelen T2 document

Uniegoederen kunnen binnen de Europese Unie (EU) vervoerd worden middels een T2 document, ook wel Intern Unie douanevervoer genoemd. Onder deze regeling kunnen Uniegoederen worden vervoerd tussen twee plaatsen in het douanegebied van de Unie over een buiten dat douanegebied gelegen land of grondgebied, zonder wijziging van hun douanestatus. Hierdoor kan er in het vervoersproces veel tijd worden gewonnen, aangezien er geen wachttijden ontstaan aan de EU-grens door drukte. Niet alleen het wachten wordt bespaard maar ook de kosten van de invoerrechten hoeven niet betaald te worden aan de grens bij de EVA-landen. Een ander voordeel van het T2 document is, dat hier meerdere export zendingen op vermeld kunnen worden.

 

T2 document verantwoordelijk

De verkopende partij moet voor het T2 document zorgen. Dit komt omdat de verkopende partij verantwoordelijk is voor alle artikelen die hij/zij vervoert.